9 Şubat 2014 Pazar

Blaser R93

Blaser R93



Özgün tasarımlı Blaser R93 Almanya üretimidir ve yivli tüfekten öte bir sistem olarak adlandırılabilir. Namluların, bolt kafasının ( mini, standart ve magnum kaliblreler için), boltun(sağ el sol el için)  yada kundağın, ve hatta her birinin değiştirilebilirlik özelliğine sahiptir. Evet bir R93 aldığınızda çeşitli taleplerinize göre diğer parçaları alarak aynı anda birden fazla kalibrede atış yapabileceğiniz bir atış sistemini almış oluyorsunuz.
Şarjörlerde kalibrelere göre değişkenlik göstermekte ve atış kapasitesi 2 ila 4 + 1 arası yine kalibrelere göre değişmekte. Kalibre grupları değiştikçe, bolt kafası da uygun kalibreye göre tercih edilmekte.



Güvenlik R93 ün en öne çıkan özelliklerinden biridir. Tamamen, ateşleme iğnesi yayı için bir horoz mekanizmasına sahiptir ve şu ana kadar yapılmış tüm güvenlik teslerinden 1. lik derecesi ile çıkmıştır. Eminyet açıldığında iğnenin ve mermi kapsülünün birbirine ulaşma imkanı yoktur. Bu sayede emniyet açıkken R93 2000 metreden düşse bile patlamayacaktır.  Aynı zamanda bolt rayları üzerindeki güvenlik sistemi, yalnış kalibre bir merminin tüfeğinize takılamamasını sağlar. Özel malzemelerden yapılması emniyet mekanizmasının sessiz çalışmasını sağlar ki bu da ava atış yapacağınız ana kadar emniyeti kapalı tutabileceğiniz anlamındadır ne varki emniyet sisteminin sadece baş parmak anotomisi için dizaynı ve tüfek üzerindeki yeri, alışana kadar biraz pratik yapmanızı gerektirecektir.
Tüm bunlara ek olarak Blaser R 93 Avrupa'nın en çok satan bolt mekanizmalı yivli tüfeği olmakla beraber Shooting Times ve Hunting Magazine tarafından  yüzyılın yivli tüfeği ödülünü almıştır.

Kalite sınıflandırması gravür, ağaç kalitesi ve kundak tipini baz almaktadır. Standart, prestij, luxus, grand luxus, exclusive, super exclusive kalite sınıflandırması olmakla beraber, attache ve sentetik kundaklı iki ayrı kategorisi daha vardır. Kalite ilerledikçe fiyatın uçkun limitlere gelmesi tercihleri aşağıda tutmakla beraber, Blaser üretimi yüksek sınıf tüfekler dünyanın neresinde olursa olsun, göz alıcı özelliklerini sergilemektedir.




R93 bugünün standardaları ile karşılaştırdığınızda çok hafif olmamakla beraber yine de ağır tüfekler sınıfına alamayacağımız bir tasarımdır. Standar bir R93 ortalama 3,9 kg gelmektedir.

Tüm bu değişebilirlik özellikleri ile sentetik kundaklı bir Blaser yabancı ülkelerin avcılarına hemen hemen dünyanın tüm av çeşitlerinin avına tek tüfek ile gitme özelliği sağlasa da; ülkemizdeki ruhsatlandırma sisteminden dolayı bize aynı imkanı sağlayamamaktadır. Ülkemizdeki sistem her namluya ayrı bir taşıma ruhsatı almayı gerektirirki zaten bunu karşılayabilecek maddi gücümüz olsa bile emniyet genel müdürlüğünün silah tespit yapısı ve uygulamaları tek tüfekle birden fazla namlu kullanımına müsait değildir.
Hemen hemen tüm yivli tüfeklerdeki ringler ve montajlar dürbünü yivli tüfeklerin mekanizma kısmına sabitlemesi R 93 te namluya sabitlenerek değişiklik göstermektedir. Blaser'in kendi ürünleri için geliştirdiği özel montaj sayesinde, hemen sökülüp takılabilir ve iki tırnaklı mekanizması ile kullanımı çok kolaydır. 

Her namlunun alt kısmında, iki büyük vida yuvası vardır ki bu yuvalar el kundağı ile; el kundağının göbeğinde bulunan yuvalardan 2 büyük vida ile sabitlenir. Bu da tüfeğin bolt kısmı açıkken namluyu el kundağıya sabit bütünleşik tutmaya yarar. Daha ne bir açıklama ile namlu bolt mekanizma haznesine sabit değildir. Bu sayede de bolt mekanizması ve mermi haznesi büyük basınçlardan korunmuş olur. Büyük basınçların tamamı namlu yatağında tutulur. Bu yüzdende mermi haznesi ve bolt mekanizması daha hafif alaşımlardan üretilerek tüfek ağırlığını azaltmaktadır.

Ayrı bir özgün tasarım olarak Blaser R 93 ün bolt mekanizmasından bahsedebiliriz.  Diğer yivli tüfeklerin aksine R93 te mekanizma içinde dönen merminin kasa dibini sıkıştıran tırnaklar yoktur. Bolt mekanizması patentli bir Dairesel Kilitleme sistemi kullanarak her noktadan 360 derecelik bir kavrama ile namlu yatağına mermiyi oturtur ve güc kaybınını engellerken, katı bir kilitleme uygular.


Bolt açılıp kapanırken, Bolt küçük bir hareketler düz bir çizgi üzerinde hareket eder, bu da diğer yivli tüfeklerdeki dört yönlü hareket yerine iki yönlü hareket imkanı vererek, seri atış yapılmasını ve tüfeği omuzdan çıkartmadan takip atışlarının hedefe istikrarlı atılmasını sağlar. Bu sistem Straight Pull Action olarak bilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder